Tuesday, January 11, 2011

teknologi

ini kisah benar.

baru-baru ini aku pernah ternampak sepupu aku yang masih kecik-kecik main game komputer jenis strategy. jenis-jenis macam Red Alert juga lah. umur diorang baru menjangkau 7-8 tahun. terpikir juga aku, masa aku umur macam diorang, aku setakat main tetris je. paling mencabar pun game koboi dalam game watch tu. itu dah kira kompleks dah. sape ada game watch pun dah boleh jadi budak yang popular di kawasan kejiranan. tapi, apa yang pasti, aku nampak budak-budak sekarang ni lagi cepat menaik dia punya tahap kecerdikan tu. ini semua gara-gara teknologi. gila hebat teknologi.

baru-baru ini juga aku lepak di kedai kopi di ibukota. aku tengok manusia-manusia yang baru balik kerja, tanpa membuang masa dan menukar baju, terus terjun masuk ke dalam dunia maya melalui komputer riba mereka di kedai kopi. masing-masing hanyut dalam laman sosial. tinggal jasad saja atas kerusi - rohnya masuk menerawang dalam salur-salur gentian optik. cuma sekali sekala saja rohnya kembali ke jasad dan mengarah badan menyuap air kopi ke mulut dan menyalakan rokok. gila life sekarang. macam tu jadinya manusia sekarang. gila hebat teknologi.

semalam, semasa on the way balik rumah, aku dengar radio dalam kereta. DJnya bukak topik pasal Anugerah Juara lagu 2010. Ramai juga yang telefon. ramai juga yang tak puas hati Anna Rafali menang. aku peduli hape, dah juri pilih tu, betul la tu. tiba-tiba ada seorang pendengar wanita menelefon dan memberi komen,

"Seriously, persembahan Faizal Tahir memang hebat! siap jatuh dalam air. saya pun pelik macamana dia boleh menyanyi masa dalam air. memang hebat!"

terus aku bukak siaran lain. dengar orang mengaji lagi bagus.

Bodoh. jenis tak reti teknologi.

9 comments:

Ilmapung said...

hah! Durian dah kembali...

durian! said...

haha Ilma, aku tak jamin la aku istiqamah menulis ni. kang aku bosan senyap la nanti blog aku. haha

teddyuna said...

ekekeke.. ;) btul2 stuju.. cik una dtg sini

Bogus said...

bg gua persembahan terbaik AJL arituh jatuh kepada A.P.I

serius dowh

darwina said...

i likeeeeee~ hahahahahahahahaaa. aku peminat setia blog ko!

ika~~ said...

"Seriously, persembahan Faizal Tahir memang hebat! siap jatuh dalam air. saya pun pelik macamana dia boleh menyanyi masa dalam air. memang hebat!"

aku pn dgr gak dr hotfm.
bebal punye pompuan.haha.

buruh said...

kalu la entry ni bulih "like" supo facebook. hehehe

TheBentPencil said...

Part faizal tahir tu...


facepalm.

Irwan said...

Isu-isu yang kau timbulkan memang relevan dengan suasana. Isu budak-budak yang terer main game strategi dan shoot 'em up. Kemudian habit terbaru masyarakat manusia dalam menghadapi ledakan internet dan demam FB. Aku pun pernah nak buat entry camni tapi dah berapa kali ntah aku delete. Meleret-leret jadinya.


baca sampai habis di sini:
http://aderberani.blogspot.com/2011/02/komen-kepada-teknologi.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...