Wednesday, February 25, 2009

diari aku semasa berumur 6 tahun. by memory. by heart.

aku bukan orang yang suka menulis. aku lebih kepada orang yang suka melukis. jadi tak mustahillah aku tak pernah ada diari seumur hidup aku. jadi bila wujudnya teknologi yang membolehkan kita berdiari di dalam alam komputer, aku terus berkecimpung. berkecimpung. cimpung. kecimpung. kelakar kan bunyi dia. berkecimpung.

ok lah, biar je. bukan itu tajuk cerita aku. haa..kembali kepada diari. aku rasa kan orang yang ada diari mesti seronok boleh baca balik apa yang diorang pernah tulis di satu timeframe yang lain. mesti dia teringat balik, dulu dia suka buat ape, pernah buat apa, pernah sepak sape dan sebagainya. aku jeles tau tak. cuba bayangkan kau tulis diari sejak umur 4 tahun. dalam umur 27 tahun try baca balik. gila! mesti best gila!!

jadi aku try recall balik. kalau aku ada diari semasa 6 tahun, mungkin salah satu dari pagenya berbunyi begini:

(12 disember 1988. cuti sekolah. lepak kat kampung)

9 am. aku bangun lambat hari ni. bangun2 je katun dah habis. frust aku. nenek aku tgh sapu karpet guna penyapu lidi. terpaksa la aku bangun sebab tinggal toto aku je kat ruang tamu tu. orang lain semua dah bangun. check seluar dulu. ah, tak kencing malam. nasib baik. rumah dah jadi berhabuk. sebab cahaya masuk. kalau cahaya tak masuk mungkin habuk tu tak nampak pun.

10.am dekat setengah jam aku mandi telaga. nenek aku tgh kukur kelapa. dia bagi aku 'tumbung' yang tumbuh dalam kelapa tua tu. sedap gila tak tipu! aku pakai baju cepat sebab kak yah ajak pegi beli roti canai di kedai nani.


12am. balik tadi aku dah makan, jadi aku keluar balik pegi kedai pokyan (beliau cina) beli tikam. hampa aku. tak dapat pistol mainan yang diidamkan. semuanya bertulis 'terima kasih'. jadi aku beli chewing gum beruang, asam merah yang bulat besar tu, dan air oren botol cap ayam. masa pokyan pegi ambik baki, aku curi sticker street fighter satu.

2pm. aku tgh tulis diari tiba2 ali anak sanusi panggil ajak main. dia cakap nak ajak pegi rumah mak su mah tepi sungai, tangkap ketam. aku malas la nak tulis diari lagi mcm ni. aku nak main. main la seronok


---------------------------

sejak ari tu aku tak tulis diari lagi.

apa ni?

6 comments:

Jusoh Bedil said...

hahahah,...bagus...memang berakauntabiliti la ko nih....dengar arahan...

restless said...

godior demo royat nie?

^mS sArA^ said...

'tumbung'?
bukan umbut kelapa ke?

:)

RIDZWAN AHMAD said...

hurmmm..aku dulu macam tu gak cara tulis diari..hahah..tapi time sek rendah la..

ada lagi aku simpan..haha

durian said...

haa..umbut kelapa ke sara? umbut yang mcm mane pulak. yang bulat2 dalam kelapa tu ape aa nama dia?

Liyana Zakaria said...

Dari the whole post ni part 'berkecimpung' tu sumpah aku gelak sampai tak boleh buat kerja rumah haha.
Kalau kimia aku dapat B, mungkin aku akan tuduh blog kamu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...