Monday, January 4, 2010

merong mahawangsa - something to wait and see

ok kali ini aku tak menipu dalam blog. aku dah tua dah.

suatu hari di kuantan, aku pernah pergi ke panggung wayang di Kompleks Teruntum untuk menonton filem. pada masa itu, ada dua poster coming soon terletak bersebelahan antara satu sama lain - satu, filem Queen of Langkasuka dari thailand, dan di sebelahnya Bohsia - jangan pilih jalan hitam. kontra.

aku yang dah menempuh beberapa tahun belajar dalam bidang fine art, dah disumbat dengan ilmu-ilmu untuk menilai warisan, terasa juga sedih di hati melihat kedua-dua poster. bukannya aku against filem bohsia, tapi entah la. Poster Queen of Langkasuka, dengan heronya memegang keris, dengan hulu tajong lagi, membuat aku iri hati. poster malaysia, sekadar gambar dua couple rempit atas motor.

"tengok beza dua ni. bila la malaysia nak sedar. orang lain dah buat cerita hero jenis lord of the ring pakai keris dah. tak sempat aku nak buat dulu" kata aku kepada makcik sebelah. dia stare aku 5 saat, terus tarik anak dia pergi.

tapi hari ni aku dah jumpa trailer Merong Mahawangsa oleh KRU studio selepas dengar kabar angin tempoh hari. aku harap filmnya pun se'epik' trailernya lah. even kalau cerita ni menghampakan pun nanti, aku still salute KRU lah untuk effort diorang. Dan khabarnya skrip ditulis oleh Amir Hafizi. kalau beliau adalah 'the Amir Hafizi', aku harap skripnya mantap dan membuatkan aku puas menonton cerita dari sejarah macam ni. Sebab itu hari aku rasa Puteri Gunung Ledang tak cukup memuaskan aku.



tonton trailer di http://www.youtube.com/watch?v=2hasCIdPpsw

seriously aku cakap, cicak man GAGAL bagi aku. tak original, cerita bodoh, skrip hancur. lantak kau la nak cakap ape. sekian

5 comments:

mukasurat17 said...

yup!cicakman takbest!
planethitam..air satu dunia dah tukar hitam.tp air bomba still jernih..apela tak alert langsung.

teh o beng said...

anok halal bijok..cik, kawe nok gi tengok avatar ari jumaat ni..kalu x sedak kawe supoh demo jadi giling..

Ladynoe™ said...

semalam aku ngan pendi dinner ngan sham ngan wife dia. wife dia pandai masak wacakap lu.

durian! said...

cantikk..aku pun dah lama tak makan sedap. baik aku booking siap-siap..

Tun Jusoh said...

tapi serius cakap sampai skang mung obses KRU...hahaha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...