Thursday, August 20, 2009

Analisa perlawanan oleh sekretari persatuan bowling dunia (WBA), Jennifer Ashton

Assalamualaikum.

Malam semalam saya telah menyaksikan satu perlawanan bowling tertutup dari cctv yang ditempatkan di Bowling Kuantan Plaza. 3 lanes telah menarik perhatian saya dari awal hingga tamat permainan. seperti yang anda tahu, kesemua pusat bowling dunia mempunyai cctv yang berpusat di Vietnam. kebetulan saya yang bertugas mengawasi permainan semalam dan telah tertarik kepada semua individu yang terlibat.

Untuk memenuhi tanggungjawab saya sebagai seorang ahli bowling terkemuka. saya menampilkan komen secara individu kepada mereka.

Ery - kali pertama saya melihat beliau, saya berasa bangga dengan kadar strike beliau. oh, maksud saya kadar 'striking' kasut beliau yang berwarna pink. namun stelah melihat gaya permainan beliau, saya menakrifkan bahawa dia tidaklah sehebat mana walaupun membawa bola sendiri. ini macam bukan menjadi ukuran kerana kadang2, budak2 sekolah pun ada bawak bola tersendiri. namun, secara keseluruhan masih boleh diperbaiki.

Su - su kadang-kadang lebih menekankan gaya pergerakan alunan rambut beliau berbanding fokus kepada permainan. ini menyebabkan beliau kelihatan tenggelam kecuali semasa membuat gaya pasukan (meletakkan tangan beramai-ramai dan menyebut 'hooowww') . sungguh menjengkelkan gaya pasukan tersebut. beberapa strike tidak sengaja dapat dilihat.

Ira - bentuk ukuran badan yang semulajadi tinggi memberi advantage kepada pemain ini. kemungkinan besar hasil dari tangan yang panjang, bola beliau bermula dari tengah lane. beberapa strike telah dilakukan, hasil dari pergerakan badan yang tidak mementu namun lebih kepada strike tidak sengaja. mungkin nasib berpihak kepada beliau malam semalam. cetakan komputer mengatakan bahawa jatuhan pin terbanyak diberi kepada Ira. kemungkinan sistem komputer menghadapi masalah semalam.

Sara - semalam sara kelihatan menghadapi sindrom BCKL ( Bola Cenderung Kepada Longkang). Ini mungkin faktor seluar jeans beliau yang belum kering sepenuhnya. namun beberapa pin kelihatan jatuh juga. gaya sarah juga lebih kepada gaya berbasikal daripada gaya bermain bowling. namun sedikit sebanyak dapat dilihat potensi beliau. secara keseluruhannya beliau banyak bergantung pada ahli pasukan lain yang rata-ratanya membuat balingan nasib baik semalam.

Jaa - Ja, dengan gaya berjaket sambil bermain bowling semalam, nampak lebih kepada supervisor ladang sawit berbanding pemain professional. bermula dengan banyak balingan yang disia-siakan ke dalam longkang, beliau mula mendapat rentak. beberapa kali beliau terpijak tali kasut sendiri semasa balingan, dan tidak sengaja melakukan strike. insiden ini amat tidak patut namun beliau berkali-kali berbangga dengan strike tersebut. anda boleh juga lihat analisa berat sebelah beliau di sini.

Ayu - ayu telah bermula dengan amat baik, iaitu dengan pergi ke Bowling Megamall sedangkan ahli lain semua tengah tunggu di kuantan plaza. apa yang menjadi perbualan ialah motif beliau mengambil lajak, sedangkan apabila sampai di depan, beliau menghayun-hayunkan seperti bermain guli. mungkin hasil dari sokongan pasangan percintaan beliau iaitu Ja, beliau berjaya menghasilkan strike juga. beliau juga banyak menggunakan strike Ja sebagai point berbangga, sambil cuba menutup kelemahan beliau.

Mai - mai yang mendapat kedudukan tercorot, juga mempunyai sindrom BCKL (sila rujuk Sara). Apabila pemain lain seperti Haris Abadi bersorak apabila membuat balingan strike, beliau bersorak hanya kerana bolanya menyentuh pin. apabila tidak sengaja melakukan spare, beliau kelihatan taksub dan menangis bangga dengan gaya balingannya sendiri. apabila dipersoalkan mengenai keputusan yang corot, beliau menukar topik kepada cerita kulit mukanya yang menggelupas.

Uncle - dengan gaya bersahaja, uncle mempunyai potensi sebagai pemain bowling peringkat daerah. namun seperti biasa, banyak juga balingan yang disia-siakan. mempunyai girlfriend yang bekerja sebagai seorang warden penjara, uncle nampaknya mempunyai daya tumpu yang tinggi hasil dari hubungan percintaan yang penuh dengan disiplin. ada juga melakukan strike, namun kebanyakan pemain mengesyaki cermin mata beliau dipasang alat berteknologi tinggi yang membantu beliau membuat balingan.

Haris - mempunyai gaya bertaraf olimpik. Banyak balingan longkang dibuat dengan sengaja, mungkin untuk menjaga hati kawan-kawan yang tidak pandai. demi membantu pasukan, beliau kelihatan membuat strike bertaraf 5 bintang pada saat akhir. dalam saat genting, beliau masih mampu keluar menghisap rokok dengan Ja di luar.

Nana - Nana cuba membuat beberapa gaya lentok yang manja di hadapan lane, namun tidak berjaya mengganggu konsentrasi pihak lawan. namun gaya kaki kanan terlentok manja beliau telah mengganggu beberapa pemain lelaki yang memang tidak pandai bermain pun. walaupun balingan berat ke longkang, beliau pandai berlakon seolah2 tidak sengaja. berpotensi.

Mimi - mimi membuktikan bahawa permainan ini telah ditentukan oleh kumpulannya. dengan menggunakan bola yang lebih berat dari kepalanya sendiri, mimi telah membuat strike berturut-turut dan mengejutkan banyak pihak. walaupun gaya beliau tidak seimbang, namun kehadiran strike yang berturut-turut telah menggugat kumpulan lain. berpotensi.

Izu - menggunakan motto 'budi bahasa budaya kita', balingan-balingan izu telah membuatkan pemain lain geram dan sentap. balingan lembut izu malah tidak menghasilkan bunyi semasa bola menyentuh lane. walaupun mempunyai berat badan yang sama dengan keberatan bola 14, izu banyak juga membantu kumpulannya mengumpul mata. berpotensi.

semoga saya dapat melihat permainan yang lebih menarik pada masa depan.
yang benar,
Jeniffer Ashton,
sekretari persatuan bowling dunia.

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...