Thursday, April 23, 2009

kadang2 kita nak buat baik. tapi mcm tak payah kalau pikir balik.

ok. straight to the point lah ya. baru-baru ni aku asyik menulis topik berkenaan hati yang sensitif ini je. (chewah!) Nak kata aku banyak membaca novel novel seperti 'mengikis rindu' atau 'ombak cinta siti nurbaya' tidak pula. (ada ke novel tajuk mcm tu?) mungkin tengah musim mengawan kot. lantak la.

hari ini aku nak mengarang secara spontaneous lah, seronok sikit. persis tukang karut menynyi dikir barat. spontaneous. kan. bukan senang.

hari tu aku dari KL. Intan antar aku kat pekeliling nak balik Kuantan. aku dengan baju kemeja hitam, seluar panjang, rambut pun tercacak lagi. aku memang letih hari tu, tengahari pegi kenduri kawin Pendi ngan Noe, petang pegi itudio studio Anna untuk deal pasal tshirt (aku bukan deal mana pun, menyibuk je lebih). Dah la hujan lebat gila, dengan aku lipat seluar sampai lutut, aku pun jalan menuju ke bas.

sampai je dekat bas, takde orang lagi. cuma ada seorang pakcik ni. pakai kopiah, mata dia putih sebelah. (korang tak payah nak buat horror - horror, ini cerita biasa je) lepas tu pakcik tu datang terus salam ngan aku.

"ha, Awe, awe naik bas pukul brapo?" dia tanya aku.

"sayo ado bas doh pokcik" aku jawab. sebab aku budget dia ni ulat tiket la kan.

dia cakap pulak "bukan, pokcik pun naik bah ni jugok. cumo aritu pokcik mari kl tengok bola, berenti semaye di masjid, habih beg pokcik keno curi. pokcik tok nipu ni awe. jadi tu la nok mitok sumbange sikit, nok buat belanjo." dia pun sambung lagi "belajar lagi ko khijo doh?"

"khijo doh" aku jawab jujur (tak payah. korang tak payah memandai-mandai. aku sedar lagi la. aku bukan kena pukau. ni cerita biasa je)

lepas tu aku paham la dia nak mintak tolong. mana tau dia tak tipu. kesian jugak la. aku check wallet aku ada sekeping 50 ringgit, sekeping 5 ringgit, 2 keping not seringgit.

aku ambik 7 ringgit, aku bagi dia. ye la takkan aku nak bagi 50. dia ambik. lepas tu aku tanya dia "pakcik, tandas mana?"

"tandas kat belakang tu" dia jawab. dia tak cakap terima kasih pun. bukannya aku berharap pun, tapi, ye la. biar lah.

dia cakap lagi "cepat sikit pegi tandas tu, kang bas tinggal pulak"

aku pun lalu ikut lecak2 tu dalam kegelapan malam. hujan masih lagi renyai2. masih boleh nampak titisan air hujan dalam lingkungan cahaya lampu jalan. dah la tandas penuh. aku pulak dengan beg beratnye.

lepas tu aku patah balik ke bas. orang dah ramai sikit beratur depan bas. pakcik tu pun ada. confirm dia tak tipu, memang dia naik bas ni. sambil aku hisap rokok sebatang aku senyum kat dia.

sekali dia datang dekat, "ohh, awe isap rokok ko? rokok gapo isap?"

aku cakap "rokok dunhill." dalam hati aku pikir, ewah, bersolek orang tua ni, nak rokok tanya brand dulu. haha. tapi aku ok je, aku pass kotak kat dia. dalam tu ada 2 batang je lagi. dia ambik, aku pasangkan rokok dia.

lepas tu dia tunjuk kotak rokok aku tu kat aku. "ado sebate lagi awe"
memang la aku tau ada sebatang lagi. rokok aku.

dia cakap lagi "mari ko pokcik la sebate ni. nok buat bekal"

aku sengih je. aku cakap "ambik la". aku pun layan rokok, jauh sikit. time ni bas dah hidup enjin dah. bau karbon monoksida dah menusuk hidung. driver dah bukak pintu bas dan check ticket. sekali lagi pakcik tu datang kat aku.

"awe, tiket awe no brapo?" dia tanya.

aku pun jawab "2D".

dia cakap lagi "pokcik tiket 7C. tapi sebenarnyo pokcik tokleh dok alik belake ni, pening kepalo. Tukar tiket ngan pokcik deh..deh..deh"

perkataan deh deh deh tu bergema masuk ke dalam fikiran aku. aku tak paham la pakcik ni. dia nak apa sebenarnya. aku pun ambik tiket dia, tengok takut2 tiket tipu ke. aku tengok tarikh, time, semua betul. so aku pikir, tukar je lah. aku tak rugi apa2 pun. letak aku kat mana2 pun aku memang boleh tido. aku pun tukar tiket dengan dia.

takde pun ciri2 muka orang yang berterima kasih pada muka dia. ha ha. pelik aku. mungkin dia memang mcm tu kot.

nak dipendekkan cerita, aku pun tido lah malam tu. memang aku letih. aku tau2 je aku dah sampai station bus kuantan. sementara aku tunggu member aku sampai, aku jalan pegi mamak sebelah tu, aku order teh o suam. aku lepak situ. tiba2 aku nampak lagi pakcik tu. masa dekat KL tadi dia ada cakap dia nak turun tengah jalan je, dekat permatang badak. tapi ni dah sampai kuantan dah ni.

aku terperasan dia tengok aku! aku terus pandang dalam teh o. siot..dia nampak aku..dia nampak aku. aku buat2 mcm ngantuk, tapi aku memang perasan di menghampiri aku..sekali dia dah tegur daa..

"laaa...awe ado lagi?!!"

aku pun cakap "eh, pokcik ado lagi?" tapi aku takde la pelawa minum ke apa ke. aku buat2 taip message kat henfon. padahal aku lock, unlock, lock, unlock.

pakcik tu pun cakap "awe, buleh ko pinje telepong, pokcik nok telepong sedaro pokcik la, nok suruh mari ambik di stesen bas ni. terlajok takdi"

akhirnya, selepas beberapa dugaan, aku tewas.

"tokleh telepon ni pokcik, takdok kredit"

pakcik tu pun blah. jalan sampai aku tak nampak dia. rasa bersalah pun ade jugak. ye la, bagi pinjam phone sekejap je pun. sikit je lagi.

kalau la dia tu malaikat, aku dah fail test ni.

God, forgive me.
aku tak mampu nak pecaya SEMUA manusia zaman ni.

nasib baik test aku ni boleh tahan lagi. kalau kena 'penguin test' mcm si perempuan jomblo kena? macamna nak buat?

chow

13 comments:

mohd azwan said...

oih....god tuh tukar jadi God...

Aie said...

oh lu sungguh kental yan...

kalau dari masa sekolah dulu hati ko semulia ni kan bes kita berkawan, kan?

Tun Jusoh Masduqi said...

panjang sangat la karangan ko...

teh o beng said...

bakpo time dio ejah rokok nga demo, demo x sepak keting dio derah??

pokcik kopiah said...

"laaa...awe ado blog?!!"

"molek la tu.
bulih ko awe buat blog ko pokcik? pokcik tok reti IT"

mukrimania said...

fucking cool spontaneous!!!

kawe imagine mato pakcik kopiah putih tu supo nge jahat dlm james bond; casino royale

wawa said...

hahaha....
ksiannyer mr haris akuh niy....
tp cite ny ttp x ley nk kalhkn prmpn jmblo....

anastasheeka said...

kelako la cito neh ha
;D

hari5ahaja said...

cik,pakcik tu suruh demo wak blog tu.guano?

durian said...

takpo kawe buat la pih. kawe bersaloh lagi ko dio.

RIDZWAN AHMAD said...

huuu..dasyat2..sungguh getir ujian ke atas ko..hurmm..tkpela..ko dah bantu dia ngn bagi duit,tukar seat dan bg rokok pun dah cukup..

firdaus-zakaria said...

boleh buat animasi cerita pendek nih..

siKURUS_yg_RABuN said...

x dpt bayangkan mu kena penguin test 2....hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...