Sunday, April 5, 2009

L.O.V.E - puisi cinta abad ke 21 di mana duit lebih penting daripada senyum kepada jiran.

cina,
ditambah dengan huruf T,
itu cinta,
literally cinta.

cinta,
bukannya berciuman,
bukannya berpegangan tangan,
bukannya berpelukan.
(sahaja) ha ha!

tanpa idea,
cuba berbual dengan makcik cleaner,
itu cinta.

pamkan tandas,
kesan penguna-penguna yang guna last,
dengan ikhlas,
cinta.

ketawa paksa,
mendengar lawak pakcik jual laksa,
yang tak kelakar mana,
itu cinta.

senyum,
pada orang yang tak perasan pun kau senyum,
hahaha malu! bodoh!
tapi itu pun cinta.

menangis,
tengok berita sedih dan tragis,
itu cinta - pasti,
at least kau alert dengan situasi,
sebab berita datang dan pergi.

telefon kawan-kawan yang goblok,
beritahu perkhabaran road block,
takut RXZ disita,
itupun cinta. membabi buta.
soundtrack : 'wei kalau tak merempit mati ke? babi! nak gi kedai beli santan je pun!'

walaupun hodoh,
walau kau kata 'bodoh!',
kawan itu ketawa,
kau gelak juga,
aku rasa, itu pun cinta.

tolong kumbang yang malang mendaki,
dari dalam sinki,
menggunakan berus gigi,
kecil-kecilan pun, cinta.

berdebar,
bila mendapat idea penting,
tidak sabar,
nak memulakan painting,
cinta juga,
kan?

sembahyang,
dan merasakan diri suci,
walaupun baru beberapa kali,
cinta hakiki,
tidak palsu,
manusia kan bernafsu.

terdetik,
bila lihat landscape yang cantik,
cinta juga dik.

lap kereta baru dan mahal,
sampai nipis catnya,
cinta material,
cinta juga.

dowh,
jangan geli la bodoh,
semua orang bercinta,
cuma faham atau tidak saja,
kalau faham, lebih senang,
bila-bila pun,
di situasi menang-menang.

don't escape,
adapt.

haris abadi.
6 April.
cubaan menulis puisi tanpa mengetahui :
wujudkah format atau formula untuk puisi?
fuck. i don't care.
do remind me sometimes.

8 comments:

Lee said...

baru sedar... bahawa diri aku penuh dengan cinta...

durian said...

ah..kau adalah orang pertama yang komen puisi ini!

aku cinta kau Lee!

(amacam cukup gay tak ayat aku?)

anastasheeka said...

klaka la poem en harris.
hehehehe
;P

siKURUS_yg_RABuN said...

astaga jg jd gay mat yan weiiii....kalu x terpaksa la tukar nama blog jd si gemuk yg gay! hahahaha...

mohd azwan said...

nih durian ker bapak durian ?? mcm tak caya jer durian bercakap hal 'cinta' huhuhuh

Candour Reality Zeal said...

cinta.....cool poet,ko mmg x ubah dr dulu.ko dpt idea ni time tgh cuci tandas ke bro?salute!!!!

Lee said...

demmit... agak gay juga ye...
takpe... aku sepatutnye basuh kain ni tapi aku baca blog kau dulu... maka aku cinta blog kau..

buruh said...

jujur gila tahap mak bon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...