Sunday, November 2, 2008

bahasa budaya bangsa

sebenarnya aku takde idea mana. aku dah la busy baru2 ni. dah la hidup kat tempat yang busy di mana semua orang bawak kereta laju (dan tak lupa jugak mereka yang bawak kereta perlahan melampau di lane kanan). semua orang berebut2 kejar masa. lagi best jadi budak2 kan..rilek je, takde benda nak pikir, takde benda nak rebut2 kecuali dalam beberapa perkara seperti berebut tulang ikan sardin dengan adik beradik. biasa la kan.

hari tu aku gi minum di satu kedai mamak. ada awek2 kat sebelah meja aku. semua style2. semua melayu. tapi dia punya borak..tak boleh tahan aku. tak dinafikan mereka memaksa diri bercakap bahasa orang putih. tapi yang simple2 je sebenarnya. yang lain tu melayu jugak. english yang didengari hanyalah : so, what, oh my god, but, i, you, better, boyfriend, my car dan ada lagi la sikit2 yang broken. pelik aku. cakap la melayu je kalau benda tu menyusahkan diri. (tapi tak tau la kalau diorang tgh practise untuk MUET ke, sorry la aku kutuk). sebab bagi aku, english hanya perlu digunakan bila

a)cakap dengan orang yang tak reti cakap melayu sangat
b)bahasa inggeris yang digunakan lebih sesuai menggambarkan sesuatu benda yang nak diceritakan
c)tajuk movie orang putih (tak perlu tukar Lord of The Rings jadi Tuan kepada cincin-cincin)
d)kau memang terer ckp english dan audiennya pulak sesuai
e)bila2 sesuai.

bukannya salah sebenarnya. tak salah. tapi berpada2. bahasa melayu pun tak khatam lagi. banyak lagi ayat dalam kamus BM kita tak guna. dan kalau kau dah khatam kamus dewan sekalipun. di sini aku ada bagi penggunaan beberapa perkataan baru untuk digunakan.

1) MENGHAYATI
Contoh ayat - "shukri, kau ni tak habis2 MENGHAYATI. kau ingat Hayati suka ke kau telefon dia 24 jam macam ni?"

2) MENGAWAN
Contoh ayat - Firdaus : "Airul, kau rasa aku ni kawan yang baik dan setia tak?"
Airul : "ya firdaus, sebab tu aku suka MENGAWAN dengan kau"

3) PENGETIP
Contoh ayat - "Kau ni memang PENGETIP la Nurul..sampai 10 ringgit kau bagi tip dekat waiter tu??!"

4) TERJUN
Contoh ayat - Kaunter Bank : "Dik, adik silap isi tarikh dekat borang ni dik"
Rozita : "eh..hehe sekarang dah bulan julai eh? sorry saya
TERJUN pulak..hehehe"

5) TERBANG
Contoh ayat - Orang asing : "kau sape? aku bukan laki kau!"
Mak Minah : "alamak..minta maaf saya TERBANG kat awak. Suami saya pun pakai baju merah jugak. sorry ye"

Banyak lagi ayat2 yang boleh diubahsuai. kalau rajin aku cari lagi nanti.
sehingga berjumpa lagi!
bye!

10 comments:

TUN said...

bijok ah gemuk..
haris ingin mengawan.

Mummy Hanny said...

hillarious!! (oppss ter-oramputes)
sangat lawoklah! tapi bernas!

AyUmi said...

freakin' funny. HA HA HA.

Cah anak Cikgu Man said...

kalau rasa taknak basuh tangan lepas makan, elok lah MENYUDU waktu makan..

Lee said...

Saya sungguh terPESONA dengan post anda... walaupun saya bawak iswara je...

Ms.D said...

hahahhahah...durian..kamu memang bijok!!!

durian said...

haha..sungguh hebat idea2 kalian. rugi aku tak masukkan

hari5ahaja said...

bijok demo cik.tapi kade2 bolok time demo wak taik nga kawe.xsangka la demo buleh MENAIKKAN kawe gtu cik.

Red Sins Golden Ambitions said...

stuju 100%

Anonymous said...

anda berjaya memutuskan urat kentutku.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...