Thursday, December 17, 2009

kisah pencuri yang melepak bersama kawan-kawan

ini bukan cerita terkini. macam biasalah aku suka tulis cerita zaman-zaman lepas. ingat hidup aku ni siaran langsung ke. bukan macam korang tu asal pegi makan kat tempat mahal je, update blog. kadang-kadang upload la gambar nasi lemak singgit stengah ke, karipap ke. best jugak.

satu hari tu aku pegi keluar minum. jumpa kawan-kawan lama. sekali-sekala kena refresh jugak apa-apa yang patut. aku angkat-angkat tangan panggil mamak datang order. pagi-pagi ni mamak yang shift baru memang tengah rajin nak ambik order. dia punya semangat datang nak ambik order aku, siap terlanggar bucu meja lagi. 'grekkk..' bunyi kaki meja terseret lantai. mamak tersenyum cover pedih.

'teh o limau ais satu. semut letak asing,' aku order pantas.

macam biasa lah kawan-kawan ni nak kena call baru nak datang. aku buat keluar hanset aku yang takde kamera. aku dail nombor -nombor mereka.

my fren your fren, yor fren my fren.. begitulah kedengaran caller ringtone kontemporari kawan-kawan. lagu apekebenda ntah. tapi bunyinya macam berkisar mengenai semangat setiakawan.

aku letak telepon atas air yang bertakung atas meja kesan dari penghasilan wap sejuk di sekeliling gelas. aku saja letak atas air sebagai menunjukkan karakter tahan lasak hanset aku. agak2 screen dah nak padam, aku lap hanset di paha, dan simpan balik dalam poket. kadang-kadang aku enjoy juga lepak seorang diri.

------------------------------------------------------------------

lepak lepak lepak, dah pukul 4. aku pun meminta diri dari kawan kawan sambil blah. aku hendak jumpa kawan-kawan lain pula. kategori lain.

kawan-kawan ni banyak kategori. ada yang menyenangkan hati, menyenangkan pancaindera dan ada juga yang kita terpaksa buat-buat gelak/senyum sampai keras pipi akibat dari lawak yang bertaraf average. bahaya juga begini. aku pernah baca pasal depression yang diakibatkan dari senyum yang terpaksa. biasanya ia dikaitkan dengan karier - nurse, pramugari adalah antara karier yang mempunyai rating tinggi terkena penyakit tersebut. serius. apa ntah nama penyakit ni.

hari itu saja aku lepak di 5 buah restoran yang berlainan. entah kenapa itu saja masa yang sesuai untuk berjumpa kawan-kawan. banyak gelas juga minum. banyak kali kencing di mamak. tetapi tidak berak sebab biasanya dekat kepala paip tempat sangkut seluar tu ada air meleleh. aku dah kena dah itu hari habis boxer aku basah. kalau tak sebab stok boxer aku terhad, memang aku dah pam sekali ia dalam jamban tu.

apa yang aku perasan tiap-tiap kali lepas minum teh o ais limau, seluar aku makin londeh. aku tak pasti, air tersebut mungkin bagus untuk diet. makin lama aku lepak makin londeh. pegi restoran lain makin londeh.

aku balik malam tu seluar dah londeh gila, kalau joe flizzow tengok mesti dia suruh aku rap. aku masuk bilik aku untuk menyiasat. seluk saja poket ada benda plastik berlaga-laga di dalam. aku keluarkan.

terkejut aku. ada 6 biji lighter pelbagai jenis warna dan tajuk.

mintak maaf kawan-kawan. habit.

3 comments:

FIRZA said...

teknik pukau....

Ilmapung said...

baguslah tuh, 6 biji lighter je.. kalau 6 jenis dompet pelbagai jenama dah lama kawan tak mengaku kawan.. akhir kata jangan jadi org keji dan bnyk dosa lebih2 lg dgn adik beradik.. nk putus sedara tak boleh sebab kongsi bin/binti sama. yg boleh kita buat bergaduh mulut jela jgn sampai parang2 melainkan di parang dahulu (self defence di halalkan)

durian! said...

ilma, nasihat kau memang berbau lawyer..ahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...