Wednesday, December 23, 2009

TOP 5 Permainan Syok Sendiri aku semasa kecik.

Budak-budak sekarang mungkin akan search pasal Top 5 PS3 games atau XBOX games. masa kecik dulu aku tak main game sangat. dapat micro genius pun kejap je. minggu depannya kami adik beradik dah berusaha cari adaptor yang bapak aku sorok dalam almari dia. jadi entry kali ni aku ketengahkan top 5 permainan syok sendiri aku semasa kecik secara detail. Harap maaf ya game-game sebegini tidak boleh didownload. harap reti bahasa.

NO 5 : permainan 'bertemu buku dengan ruas'

kategori : Sains/biologi

jenis experiment / mainan : mengkaji dua organisme berlainan dalam satu ruang tertutup dan memerhatikan tindak balas dan mekanisme pertahanan organisma yang berlainan. dalam masa yang sama dapat mempelajari mengenai bahagian-bahagian organisma.

dalam bahasa pasar
: jika diletakkan 2 serangga di dalam botol jem, tak kisah la serangga apa, yang mana satu akan makan yang mana. lebih baik jika ada kaki atau sesungut yang tercabut.

----------------------------------

NO 4 :
permainan 'menjadi Gulliver'

kategori : sains fiksyen/fantasi

jenis experiment / mainan : menguatkan minda melalui imaginasi dengan melakukan observasi tentang organisma baru dan unik. permainan ini juga melatih sifat tidak putus asa dan bagaimana untuk menerima kenyataan.

dalam bahasa pasar : mencari orang kenit untuk dijadikan kawan. kawan aku di sekolah, Abdillah kata dia pernah tangkap tapi terlepas. babi, sampai dajah 3 jugak aku percaya. katanya orang kenit memang ada di kawasan pokok jambu. banyak juga trip adventure berseorangan yang aku buat di kawasan kejiranan aku semata-mata mencari awang kenit. selalunya aku bawak tali rafia bersama, takut ada kawasan yang kena mendaki gunung.

--------------------------------------

NO 3 : permainan 'diving-diving'

kategori : sains fiksyen/adventure

jenis experiment / mainan : mengkaji salah satu elemen utama di bumi iaitu air, dan bagaimana struktur fizikal air jika digandingkan dengan material lain seperti plastik yang didapati dari bahan makanan bukan utama.

dalam bahasa pasar : aku sanggup mengadap sebuah besen yang berisi air berjam-jam setelah mendapat mainan 'diver' yang didapati dalam cikedis bon-bon. boleh juga mengisi batu kerikil dalam besen untuk mendapatkan permukaan dasar laut.

------------------------------------------

NO 2 : permainan 'dare devil'

kategori : automobil/action

jenis experiment / mainan : berkisar mengenai pengkajian lanjut Newton mengenai graviti dan kaitannya dengan tekstil berkualiti dari Iran. sedikit sebanyak mendekatkan diri kepada industri automobil.

dalam bahasa pasar : gulung hujung karpet ke bawah untuk dijadikan 'launch ramp' dan aku sudah boleh lancarkan kereta hotwheel dengan bergaya. agak2 dah bosan bolehlah lancarkan guli. kadang-kadang aku lancarkan juga pencilbox, bateri atau rehal. game ini boleh bertahan sehingga 1-2 jam.

-------------------------------------------

NO 1 : permainan 'bob the builder, can you fix it'

kategori : construction/adventure

jenis experiment / mainan : kajian lebih menjerumus dalam skil mengasah kreativiti di mana tiada had sebenar dalam permainan. walaupun permainan construction ini jenis yang tiada mekanisme sambungan seperti lego atau lasy (korang penah main lasy?) namun ia lebih mencabar dalam mengasah kefahaman mengenai susunan dan kestabilan.

dalam bahasa pasar : susun-susun kusyen. daripada bentuk kubu, kereta batman dengan seat yang boleh sandar, susun menegak je terus tanpa tujuan, susun bentuk kota sesat ataupun sekadar susun satu-satu, jarak2, sebagai titi untuk bergerak dari satu kerusi ke kerusi yang lain. kita boleh melompat dari satu kusyen-ke kusyen yang lain. jika permainan menjadi semakin hambar, boleh juga berlakon terjatuh dari kusyen dan kaki digigit buaya (optional).

baiklah. nantikan top 5 aku yang lain pula ya! sekian.

8 comments:

enyheartsdiamond said...

i main kubu2!sumpah! ;)

durian! said...

hehe. aku pasti enyheartsdiamond, bahawa semua orang yang tak main kusyen adalah orang yang rugi!! HAHAHAHAHAHA

Lee said...

Erk...
Bukan setakat buaya saja tau.... Jerung pun ada kalau kaki tersentuh lantai...

Mummy Hanny said...

Ayark! Pernah gak percaya kewujudan org kenit. Masa taski sokmo duk buat post mortem orang kenit yg ada kat bwh pokok di rumah masing2 bersama geng taski (pijah anak cikgu halim, jon anok pawi, yu anak cikgu hasan n adik ain anok cikgu nik pa!

durian! said...

hahahaha

greenhall said...

gua buat bisnes jual beli hantu time kecik2 dulu..

FIRZA said...

sumbat ko....?

l0veyd0veyd00 said...

wahahahaha...best nye main kubu2 pakai kusyen!!!! siap kalau kerusi kusyen jenis 1 seat je, leh letak kiri kanan kusyen...atas letak lg satu buat bumbung. pastu amik tuala, sidai dpn pintu...bestnyeeeeeeeeeeeeeee!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...